Tuesday, 19 April 2011

malas dan bodoh

ini pepatah dari seseorang,
aku pinjam ye kawan...
"bila suruh belajar, kau main..
bila cakap bodoh, kau sedih"
aku suka ingat pepatah ni bila aku malas...
yalah...
sekurang-kurangnya aku tak terus-terusan malas..
tak berterusan jadi katak...
"katak bawah gelas"
mata je pandang buku, nota, slide...
tapi, ape pon tak mampu diserap...
apa tujuan kau hidup?
dah kalau nak belajar pun malas...
setakat nak main game, on9, tengok filem...
apa yang kau dapat?
duit jatuh gedebuk sebelah kau?
cubalah sedar...
setakat nak menghabiskan duit mak abah kau je...
bukit, kalau ditarah, lama-lama rata jugak...
ini kau tarah kepala abah kau, cepat aje orang tua tu botak...
deiii!!!
bukak mata kau...
bukak minda kau...
ada akal, fikir...
jangan bebal sangat...
hidup ni ada tujuan...
sebagai hambaNYA...

p/s: ini pesanan untuk diri aku yang kadang-kadang tersasar di jalanNYA

10 comments:

famjad89 said...

hahah..stdy2....bler exam bro??

dindingkosong said...

aku dah mula...cuma aku tak sedar diri bila exam...hahahaha

DuniakuAbstrak said...

ni membebel kepada diri sendiri ke hape? haha

dindingkosong said...

duniakuabstrak: agak la...aku ni malas...esok2 orang cakap bodoh, baru nak rasa sedih...huh~

buDAK keCIK said...

weyh, ak pn dh nk dkt exam ni...

tp gaya mcm org xde exam. ape daa

pape pn, gud luck weyh!! :)

dindingkosong said...

budakkecik: rajin-rajin belajar...jadi orang berguna nanti...jangan nak menyesal macam aku...

platipus said...

weh..jumaat ni aku ade 2 ujian..huu.wish me luck

dindingkosong said...

platipus: all the best untuk kau...belajar rajin-rajin...
"study for life, not for examination only"

yusuf mujahidin ™ said...

jgn lupe doa ye
:)

dindingkosong said...

yusufmujahidin: baiklah...itu paling penting...terima kasih atas ingatan anda...