Wednesday, 27 April 2011

pengalaman

 pengalaman; mematangkan manusia

 pengalaman; menjadi satu titik permulaan perubahan

pengalaman; menggerakkan minda untuk berfikir

manusia mana yang sentiasa mendapat pengalaman yang baik-baik sahaja?
manusia perlu diuji...
ada yang diuji dengan kesenangan;
dinilai sama ada alpa atau leka...
ada yang diuji dengan keburukan;
dinilai tahap bersyukurnya...
orang kata,
pengalaman mendewasakan kita...
diri sendiri yang menentukan;
untuk sedar diri dan ambil pedoman,
atau
masih lalai dan hanyut, hanyut dan terus hanyut...
pengalaman;
juga menjadi titik tolak kepada manusia...
yang mana sedar diri,
untuk bergerak maju ke hadapan...
pengalaman dijadikan rujukan,
supaya tiada kesalahan diulang,
juga menguatkan azam dan semangat...
jangan lupa, MAHA ESA menguji kita...
kerana manusia punya iman yang turun naik...
bersihkan jiwa, sucikan hati...
kembali padaNYA;
pengalaman pahit itu satu amaran dariNYA...

p/s: hati beku, akal merana,
dipaksa berfikir tanpa meletakkan perasaan...
arghh! 
aku benci begini...
semoga kalian dalam rahmat Allah S.W.T,
sama-sama kita berdoa,
untuk mendapat keberkatan dariNYA...
[sumber gambar: google]

12 comments:

famjad89 said...

subahanaAllah.. mcm sikit2 pengalaman ak.. thanks DK.. hehe.. entry ni mnunjukkan ko bkn salu emo.. alhamdulillah.. thniah...

dindingkosong said...

famjad89: haha, syukran...

famjad89 said...

afwan.. wah.. nmpk kelembutan DK di situ.. alhamdulillah.. ke DK xde mud hri ni?? hmmm.. ad problm ke??

dindingkosong said...

famjad89: orang cakap, dont judge a book by its cover...sama macam aku, dont judge me through my emotion...

Amoi said...

kalau tak ada pertama kali mana datangnya pengalaman kan?

#malampertama contohnya.

dindingkosong said...

amoi: errr..apakah?

famjad89 said...

yup..i don't judge..but observe.. n dpt rse sumthng wrong with u today.. hmmm

dindingkosong said...

famjad89: everyone has their bad day, right?

ghost writer said...

tidak semua pengalaman mematangkan manusia...

kecuali bagi mereka yang mengambilnya sebagai pelajaran hidup.

dindingkosong said...

ghost writer: tengs drop comment..
dah aku katakan 'diri sendiri yang menentukan;
untuk sedar diri dan ambil pedoman,
atau
masih lalai dan hanyut, hanyut dan terus hanyut...'

DuniakuAbstrak said...

Yang manis tak semestinya madu, yang pahit tak semestinya racun..pengalaman membuka mata dan akal kita untuk lebih nampak yang tersirat dari yang tersurat.

dindingkosong said...

duniakuAbstrak: ya, betul...kadang-kadang yang pahit itu lebih memberikan kesan terbaik dalam hidup...