Sunday, 1 May 2011

tanpa tajuk

"Cinta sesuatu yang tidak dimengerti. 
Di alam realiti, ia boleh menjadi tragedi."
[Chuck Zipper]

letih. aku letih
melayan nafsu yang merajai hati
benar apa orang kata
'ikut nafsu, lesu'
duhai hati, mengertilah
cinta Ilahi yang harus kukejar
sudah-sudahlah
andai tertulis dalam rencana Ilahi
pasti bahagia itu milikku
HUH!
aku kira, kau pasti mengejek
"cakap tak serupa bikin"
ya. dan aku hanya mampu tersenyum kelat
diam. lalu tunduk. kaki menguis tanah
aku sedar, diri ini tidak setaraf kau yang suci
aku kotor, jijik barangkali
kau. ketawalah
namun
aku sudah tekad kali ini
yang akan dicari
'cinta Agung dari Maha Esa'
ku serah padaMu
tulang rusuk siapa yang aku miliki
syukur padaMu
sekali lagi aku disuluhkan
dengan
cahaya hidayahMu

p/s: aku bercita-cita untuk bercinta sesudah menikah. 

25 comments:

Titisan Hujan said...

seolah diri ini plak disitu..

tp aku adalah tulang rusuk itu~~~

dindingkosong said...

titisan hujan: haaaaaaaa, komen balik...nak edit something

CIk Qaseh Adriane said...

aku bahagia ada dia, tapi aku x ada jiwa...separuh jiwa aku dah hilang..sebulan lebih..aku mencari jiwa aku balik..aku suka ayat last jau, bercinta sesudah menikah!

dindingkosong said...

cik qaseh: apakah kita serupa?
jiwa aku hilang...kacau, celaru...

white zorro said...

best!! aku minta past and future..dan itu yang kau bagi.. hebat!! matang dan ada unsur agama..direct and realistic.. kalau ada butang like..dah 1000 kali aku tekan.. tapi..aku suka kalau kau kejar cinta Ilahi..dan cinta parents sekali..selitkan...sebab tanpa parents siapalah kita..kan? (pengkritik bebas..sorry)

Nurarnida Sabrina said...

aku masih sedang mencari kimia yang entah2 jumpa atau kimia itu sudah mati.

dindingkosong said...

nurardinaSabrina: kalau aku tolong kau cari fizik atau biologi, boleh?

white zorro: oh! sekali lagi aku terlupa nak selitkan mak, abah...betul2...aku cuba lagi nanti, bila jumpa jiwa...
[aku sangat hargai kritikan kau, sungguh, tak tipu]

Nurarnida Sabrina said...

cari bila aku dh jumpa kimia. So aku blh apply bio yang terulung .Hasil bio yang aku dpt aku sruh dia apply phsic pulak .HAHA

dindingkosong said...

nurarnidaSabrina: hehehe...bagus2...

Farhan Zulhusmi said...

memang betul...adalah lebih baik kita bercinta lepas menikah....cumanya...satu...
xsalah kita hendak berkwn..tapi jgn smpai terbagi hati....kwn slagi boleh erk...

Farhan Zulhusmi said...
This comment has been removed by the author.
dindingkosong said...

farhanZulhusmi: ya..pengalaman mendewasakan..kadang2 manusia tetap nak langgar hukum-hakam Allah..

famjad89 said...

baguslah.. cita2 harus digapai, cinta harus dicapai.. gunakan hati berlandaskan hukum Ilahi.. insyaAllah.. u'll be on track.. ke sinar abadi.. andai nyawa dicabut..insyaAllah..syurga menanti.. jaga diri..iman dan amal.. i know u can..i know u will!! go go anak makcik surinah and pakcik menteri!! praying for u is all i can do..

dindingkosong said...

famjad89: fuh! panjang komen kau...tapi aku hargai...rekod lah kali ni, kau komen hujung2...hehe...time kaseh ea...

IMANSHAH said...

dah subuh belum ni?? bangun awal, bersujud kepada-Nya, jauhi jiwa kacau

famjad89 said...

aku komen hujung2?? hehe..sorry DK..

white zorro said...

seriusly kau hargai? ha3..kamsahamida.. aku suka blog kau sebab ayatnya mudah nak baca..kurang suka panjang berjela..ha3

Republic Aku said...

dahulu kala bernikah dan bercinta mampu dimiliki,sekarang bercinta dan bernikah harus dimegerti kerana dulu tiada halangan tapi hari ini halangan tiada pernah berhenti.Jika bermimpi begitu harus rela menadah akibat dikemudian hari kerana..."kenapa begini"...akan terjawap nanti.

AkuMuzikFilem said...

best juga becinta selepas nikah, bercinta sebelum nikah hanya mengundang ghairah yang tak terlepas, jika pun dilepas, itu jalan yang tak sah.

myra yusreena said...

bercinta lepas nikah la penting..barulah xwujud cite baling baling pinggan,ape sume..huhu..ney before kawen bcinta gile2,lepas kawen nak rapat sikit pown da panas2..huhu

dindingkosong said...

Imanshah: hehe...hari ni lambat tengok blog...ade pekse...dah2...asar pon dah ni...

famjad89: wei, aku ok je la...ape nak sorry2 ni...

white zorro: lagi banyak kau komen, lagi aku tahu siapa kau...

dindingkosong said...

republic aku: semakin hari, semakin jauh aku tersasar...cuma sejak kebelakangan ni, aku semakin pulih dari kesakitan hati, kebutaan mata hati...

akuMuzikFilem: ya betul...aku setuju..

myra yusreena: islam dah usulkan cara yang terbaek, kan?

famjad89 said...

hehe..old habits die hard.. hope u got my gift.. if not..xpela..maaf sbb xdpt rply msg.. krdt ada..just kudrat xde..

Fyqa said...

amat indah bercinta sesudah mnikah.

*mayB.huu

dindingkosong said...

famjad89: i got ur gift. just now. speechless.

fyqa: janji Allah itu pasti, kan.